publicaties

Brons van Cornelissen in kerk Hedikhuizen


HEDIKHUIZEN - Een opmerkelijke expositie binnenkort in Hedikhuizen. Beeldhouwer Ruud Cornelissen uit die plaats toont twee dagen -9 en 10 april- vijftien bronzen beelden in de parochiekerk. Het is de coming out van Cornelissen (49) als beeldhouwer.

Deze interieurbouwer/schilder schilderde eerder surrealistisch werk. De drang om te beeldhouwen, daar loopt hij al langer mee rond. Een jaar geleden ging deze autodidact met brons aan de slag. Vijftien beelden leverde dat tot op heden op.

maandag 14 februari 2011 Bron : Brabants Dagblad I Langstaat


=====================================================================================

Een teken van de tijd

Redacteur zijn bij De Scherper heeft zijn verrassende kanten. Komt er een klein persberichtje binnen van een kunstenaar uit Hedikhuizen. “Ik maak bronzen beelden en ik exposeer binnenkort in de kerk hier in Hedikhuizen.” We reageren er routinematig op en maken een afspraak. Ik zeg nog tegen de fotograaf als we naar Hedikhuizen rijden dat ik hoop dat het de moeite waard is want er bestaat zo ontzettend veel goedbedoelde …, enfin. De verrassing blijkt groot.

Een grote en forse man opent de voordeur, hij lacht breed en gaat ons voor zijn huis in. Een woonkamer met smaak en met een consequent doorgevoerde nauwelijks benoembare stijl ingericht. Veel bordeauxrood, veel houtsnijwerk, Chinese kasten op hoge poten. Luna en Sam verwelkomen ons, tweegoedmoedige Labradors. De grote woonkamer blijkt een galerie. Overal staan op zuilen meer dan levensgrote bronzen koppen. Mythische figuren die trotse eerzaamheid en grandeur uitstralen. Hein, de fotograaf en ik kijken elkaar aan. We herkennen beiden het talent waarbij we terecht zijn gekomen. “Ik ben Ruud Cornelissen”, zegt de man, nog steeds met een brede glimlach. Een grote bos krullend blond haar. “Ik heb een bedrijf in schilderwerken en interieurbouw. Maar de meeste tijd besteed ik aan het maken van deze figuratieve bronzen borstbeelden. Ruim een jaar geleden koos ik voor het kunstenaarschap. Ik moest wel, het begon te kriebelen en er kwam veel binnen.” De fotograaf en ik kijken elkaar weer aan. ‘Er kwam veel binnen?’ Ruud vervolgt: “Inspiratie. Ik heb maar een klein detail nodig, dan maak ik snel een schets en begin ik meteen met de opbouw van weer zo’n borstbeeld. Soms heb ik er wel drie onder handen. Van de garage heb ik mijn werkplaats gemaakt. Als ik werk dan bestaat de tijd niet meer. Ik ben heel gedreven, bevlogen zelfs. Op een gegeven moment komt ‘het’ binnen, dan moet ik wel. Dan wil ik het ook maken. Als ik dat detail heb komt er vanzelf een beeld omheen.” We kijken geboeid naar de trotse gezichten in brons om ons heen. Tijdloze gezichten uit vervlogen tijden. Samoerai, Griekse vrouwen, Romeinse senatoren, gladiatoren, Egyptische koninginnen en faunen met imposante gekartelde horens. En in elk gezicht die blik van eeuwigheid. Ruud Cornelissen pakt zijn
verhaal weer op: “Nee, de kunstacademie heb ik niet gedaan. Na mijn schooltijd had ik eerst een baan bij een kunst- en nijverheidsatelier in ’s-Hertogenbosch. Ik exposeerde toen regelmatig met surrealistische olieverfschilderijen. Maar sinds november 2009 doe ik alleen deze bronzen borstbeelden. Die koppen die boeien mij. Het is zó mooi wat je allemaal met een gezicht kan doen, onvoorstelbaar. Er hoort veel research bij. Kijk, die haardracht van deze griekse vrouw, dat moet heel precies gebeuren. En die adelaar hier, die als het ware de kop van die man omarmt, omvleugelt, dat verendek dat moet heel precies nagemaakt worden.
Die samoeraihelm daar met zijn tientallen details, die moeten straks in het brons er ook zo uit zien. Daar ben ik uren mee bezig.”Ruud Cornelissen heeft de Lambertuskerk
in Hedikhuizen gekozen als decor voor zijn eerste expositie. Hij heeft nu na ruim één jaar vijftien borstbeelden af. Tijd om te gaan exposeren, vond hij.
De titel van de expositie is SIGN OF TIME, collectie 2010/2011.
Op 9 en 10 april van 11.00 uur tot 18.00 uur.
Katholieke kerk Hedikhuizen, Lambertus straat 5.
De kunstenaar is persoonlijk de hele dag aanwezig.

Tekst Hugo Brouwer – Foto Hein Kunzler

Woensdag 16 febuari 2011 Bron : scherper

===========================================================================================

Het compleet andere gezicht van de zakenman Ruud Cornelissen

HEDIKHUIZEN - Soms krijg je zomaar ineens iemand van een geheel andere kant te zien dan je gewend bent. Wie Ruud Cornelissen uit Hedikhuizen kent als ondernemer, kan hem nu leren kennen als getalenteerd kunstenaar. Zijn bronzen beelden laat hij zien tijdens een tentoonstelling op 9 en 10 april in de Lambertuskerk in Hedikhuizen.


Als interieurbouwer en schilder, hield Ruud Cornelissen zich vooral bezig met de inrichting van cafees, discotheken en luxere woningen. In het verleden maakte hij surrealistische schilderijen, geïnspireerd door Carel Willink en Salvador Dali. Maar zijn werk nam veel tijd in beslag en het schilderen raakte naar de achtergrond. “Na een periode van onthaasten, waarin ik aanvankelijk tot geen enkel ontwerp kwam, maak ik nu bronzen beelden door middel van de ‘verloren wasmethode’.”

Autodidact
Bij ‘bronzen beelden’ denken mensen vaak aan klassieke beelden, wat ouderwets, bruin en saai. Dat blijkt geheel niet terecht. De beelden van Ruud Cornelissen hebben kleur, zijn krachtig én prachtig. Cornelissen, die volledig autodidact is: “Ik word geïnspireerd door de Egyptische, Griekse en Romeinse stijl, maar ook door het mystieke en historische. Ik hoef maar een detail van iets te zien en ik kan er door geïnspireerd raken. Daar wil ik dan iets mee. Dan ga ik tekenen.” Cornelissen laat een beeld zien met een Egyptische kap: “Ik had dit stukje ergens gezien, deze vijf centimeter, en daar maak ik een geheel nieuw beeld omheen. Of hier, deze oude man, met z’n ingevallen wangen en lebberende onderkin, nu nog in winterwas. Die krijgt een geheel andere uitstraling als ik hem een Frans alpinopetje op geef of een op Egypte geïnspireerd hoofddeksel. Ik wil hem iets heel eigens meegeven en dat is soms zoeken, maar soms weet ik het meteen: ‘that’s it!’ Op het moment maak ik alleen koppen. Ook deze fabelachtige dierenkop met lange horens, in zomerwas. Maar ik wil ook levensgrote beelden gaan maken.”
De verloren wasmethode is een ingewikkelde en kostbare methode, waarbij het wasmodel uiteindelijk smelt en verloren gaat. Een tweede beeld van hetzelfde model maken is niet mogelijk, elk beeld is dus uniek. “Na het hele proces van bronsgieten, dat in Veen gebeurt, moet ik het beeld nog afwerken: schoonmaken, polijsten, lassen, patineren zodat het z’n eigen kleur krijgt. Ik kan het beeld allerlei kleuren geven: bruin, groen, blauw, wit.” De tentoonstelling van Ruud Cornelissen die de titel Sign of Time draagt, omvat zo’n 15 beelden. Kijk voor een eerste impressie op www.ruudcornelissen.nl.

Tekst Ingermarlies Leeuwenburgh - Foto Dick Sars

Dinsdag 29 Maart 2011 Bron : Heusdense Courant

================================================================================